Φιλοπατρία  δίχως αυτοθυσία έθνη αδικεί


Δηκτικός λόγος

Ecrits mordants

Isıran yazılar

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Κατά το Ν. 2387/20 (όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν. 2121/93 και ισχύει σήμερα) και κατά τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν. 100/1975), απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος μεταφρασμένου έργου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του μεταφραστή.


Αυτά τα δηκτικά πονήματα τ' αφιερώνω

σε μια μερίδα Νεοελλήνων,

που δυστυχώς, τις δύο τελευταίες δεκαετίες,

ζουν θρασύτατα, θα έλεγα

μέσα σ' έναν παραλογισμό

μιας ξέφρενης απάνθρωπης πορείας,

ψευτιάς, αδικαιολόγητης υπερηφάνειας,

δολιότητας, κενοδοξίας, απερίγραπτης φιλοδοξίας,

ματαιοδοξίας, αφροσύνης, ηθικής αναρχίας,

καπατσοσύνης, αναισχυντίας, ξετσιπωσιάς

και πλήρης καταπτώσεως.

Και που με όλες αυτές τις διεφθαρμένες

συμπεριφορές τους, με κάνουν να ντρέπομαι

για την ωραία Ελλάδα, που γνώρισα

κάποτε στο παρελθόν.Αθήνα - 2009


Σκληρός ο λόγος του ποιητή 

αλλά λόγος δίκαιου
Τί είναι η πατρίδα μας;Τί είναι η πατρίδα μας, Ιωάννα;

Κάτσε, χρυσή μου και άκουσε αυτό το πόνημα,

που δεν είναι του Λάμπρου του Πορφύρα,

αλλά του Ιωάννη του Μποζίκη,

του άλλου Βοσπορίτη - Χιώτη ποιητή,

που έχει κι αυτός μεγάλη πείρα!!


Τί είναι λοιπόν η πατρίδα μας;;

Μην είν' οι κάμποι, τα δάση,

που καίμε κάθε καλοκαίρι;

Μην είν' oι κοίτες ποταμών κι oι αιγιαλοί,

όπου οι μπουλντόζες των νεόπλουτων

έχουν το πάνω χέρι;


Μην είν' οι ψεύτες,

οι πολιτικοί κατεργαρέοι,

που κλέβουνε ασύστολα

και βασανίζουνε αυτόν τον τόπο

και μας διευθύνουνε, λες κ' είμαστε τετράποδα,

μ' έναν αυταρχικό κι απαίσιο τρόπο;


Τί είναι η πατρίδα μας, Ιωάννα;;;

Μην είν' όλοι αυτοί,

που δεν δουλέψανε ποτέ

κι αρπάξανε απ' τα σαράντα τους

τις πρόωρες συντάξεις,

για να χτυπιούνται τώρα στα εξήντα τους,

όλοι οι άλλοι, οι υπόλοιποι

για τις παράλογες του Δημοσίου πράξεις;


Τί είναι η πατρίδα μας, Ιωάννα;;;

Μην είν' οι έφοροι,

που στα χοντρά κλείνουν το μάτι

και στα μικρά τα παραπτώματα

δεν ξεκολλάνε εύκολα

δίχως ν' αρπάξουν κάτι;


Μην είν' οι πολεοδόμοι, που ερευνούν

μόνο κατόπιν μιας επίμονης καταγγελίας

και κάνουνε ότι δεν βλέπουνε

τα πολλαπλά αυθαίρετα,

που ξεφυτρώνουνε μετά μανίας;;


Τί είναι η πατρίδα μας, Ιωάννα;;;

Μην είν' οι τραπεζίτες "golden boys",

που αγοράζουν πάμφθηνα το χρήμα

και το πωλούν, αποκομίζοντας

κέρδη τεράστια, στο πρώτ' απλό μας βήμα;


Μην είν' της νύχτας τα σκουπίδια,

όπως ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Νίκος κι η Ανίτα,

που θεωρούν όλα τα όργανα της τάξεως

μπασκίνους, μπάτσους, βλήτα;;;


Όλα είναι η πατρίδα μας

όπως βλέπεις Ιωάννα!!

Κι αυτά , αλλά κι όλα εκείνα!

Κάτι, που έχουμε μες στην καρδιά,

κάποιους παράνομους, αυθαίρετους κι άξεστους·

κάποιους πολιτικούς, εφοριακούς, δικαστικούς,

μηχανικούς και πολεοδόμους.

Κάποιοι, που σφίγγουνε επίμονα

το σβέρκο μας

και κάθονται στις πλάτες μας

και στους ταλαίπωρούς μας ώμους!!


Λίγο-πολύ, όλα είναι η πατρίδα μας·

κι αυτά του Λάμπρου του Πορφύρα,

που διαβάσαμε, από τα ωραία του τα τόσα,

αλλά κι αυτά του Ιωάννη του Μποζίκη,

του άλλου Βοσπορίτη - Χιώτη ποιητή,

που έχει φαρμακερή και κοφτερή τη γλώσσα!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9
Μόνο κόκκαλα


           Ιωάννα, φάγαμε καλά, ίσως, το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Ήπιαμε εξίσου καλά, όσο ποτέ δε θα το φανταζόμασταν οι ίδιοι. Ταΐσαμε πλουσιοπάροχα, ακόμα και τα κατοικίδιά μας. Κι όλα αυτά, τα κάναμε εις βάρος των παιδιών μας. Ήμασταν τέτοια αρπακτικά ή καλύτερα ακόμα, τέτοια κοράκια θα έλεγα, που δε θα τους αφήσουμε τίποτα το αξιόλογο, παρά μόνο κάποια σπίτια και οικόπεδα, που θα τους τα ακριβοφορολογεί το Ελληνικό κράτος. Στην πραγματικότητα, ξέρεις τι τους αφήνουμε;; Μερικά ψίχουλα ή και κάποια κόκκαλα για να τα γλείψουν, μιας και φάγαμε, όπως είπα, όλο το ψαχνό. Τα δε εγγόνια μας, θα δουν χειρότερες ημέρες. Όταν τα σκέφτομαι τα κακομοίρικα, ότι δε θα έχουνε ούτε κόκκαλα να γλείψουν, μου έρχεται ν' αυτοκτονήσω! Δεν είμαι, όπως βλέπεις, ένας αναίσθητος κρατικός λειτουργός! Είμαι μόνο ένας απλός, και ιδιαίτερα ευαίσθητος Πολίτης! Το «Έλληνας Πολίτης» μη μου το κολλάς Ιωάννα. Διότι όπως βλέπεις δε μου πάει. Από δω και πέρα καλύτερα να με αποκαλείς «Πολίτη του Κόσμου» και μόνο.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Σκίσαμε Ιωάννα! Σκίσαμε!!


           Σκίσαμε Ιωάννα! Σκίσαμε!! Ναι, εφέτος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 που έγιναν στο Πεκίνο, σκίσαμε! Πήραμε παντού χρυσά μετάλλια!! Στο στίβο, στην άρση βαρών, στην πάλη, στην κολύμβηση. Τα περίφημα χρυσά μετάλλια ντόπας!! Είμαστε πρώτοι στην ψευδαίσθηση, πρώτοι στην απάτη, πρώτοι στο να κοροϊδεύουμε τους άλλους και να επιδιώκουμε τις νίκες δίχως το σπαθί μας και με πληθώρα αναβολικών. Εύγε για την Ολυμπιακή ομάδα, που είχε χαρά και χαμόγελο!! Τώρα, πρέπει να τους παραχωρήσουμε και θέσεις στο δημόσιο, για να καλοπληρώνονται και να καλοπερνάνε, θέσεις στην Στρατιωτική Ακαδημία, για να προβληματίζονται και να ξεσηκώνονται τα άλλα Ελληνόπουλα, που δούλεψαν σκληρά για να κερδίσουν αυτές τις θέσεις και δίχως αναβολικά. Και δούλευε, δούλευε χρυσό μου κορόιδο, Ιωάννα!! Συσσήφια Ιωάννα!! Εσύ, ν' ανεβοκατεβαίνεις σκληρά και δίχως αναβολικά για να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και να πληρώνεις τα σπασμένα, τα αιώνια λάθη των άλλων, της πολύ περήφανης Δημοκρατίας μας!! Και καλή υπομονή με όλους αυτούς, που θα 'χεις δίπλα σου και θα πρέπει να δαμάσεις!! Καλή νύχτα και καλό σκοτάδι «στην ωραία μας Ελλάδα»!!  Ιωάννα! Συσσήφια Ιωάννα εσύ !!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


              


Η μύτη και η μύτη


        Ιωάννα προχθές, λίγο μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, τα τηλεοπτικά μας κανάλια ή καλύτερα ακόμα, τα δυσφημιστικά τηλεοπτικά κανάλια μας, πρόβαλλαν ένα τηλεοπτικό δυσφημιστικό σποτ για την κραταιή Κίνα. Εν ολίγοις, παρουσίασαν έναν φτωχό Κινέζο αγρότη, που σκάλιζε με επιμονή τη μύτη του. Να έβλεπες πόσες και πόσες φορές πρόβαλλαν αυτό το σποτ, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι οι Κινέζοι είναι αγροίκοι, δίχως υπόβαθρο και νοηματικής κουλτούρας. Και το μόνο που γνωρίζουν είναι να σκαλίζουν τη μύτη τους. Ας σημειωθεί ότι αυτό το σποτ έκανε και το γύρο όλου του κόσμου. Αλλά εμείς εδώ το παρακάναμε υπερβολικά. Το παρουσιάζαμε κάθε δυο για να τους ξεφτιλίσουμε. Λες και οι δικοί μας οι νεοέλληνες δε συνηθίζουν να σκαλίζουν τις μύτες τους. Μερικοί, Ιωάννα, κάνουν και χειρότερα. Επιδεικνύονται με απρεπείς χειρονομίες, όταν τους τύχει, για να μας προβάλλουν τις νεοελληνικές τους αρετές. Κάποτε, ένα τηλεοπτικό κανάλι, συγγνώμη δυσφημιστικό κανάλι ήθελα να πω, λίγο πριν την έναρξη των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, έπιασε στα πράσα ένα βουλευτή μας (ας μην αναφερθώ ποιας παράταξης ήταν, διότι αυτό δεν έχει καμία σημασία), που καθάριζε με βαμβακερές μπατονέτες τα αυτιά του και εν ώρα συνεδριάσεων της Βουλής παρακαλώ. Αυτό κι αν ήταν προσβλητικό. Αλλά βλέπεις Ιωάννα αυτό το θέμα αποσιωπήθηκε για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Τότε το κράτος μας προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να μας δαμάσει και να μας κρατήσει εν τάξει για να μην ξεφτιλιστεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιωάννα μου, συγγνώμη που γίνομαι λίγο σκληρός αλλά τι να κάνω, βλέπεις ότι δεν αντέχω πια την αδικία. Ή τουλάχιστον ας μη με προκαλούν διότι τελευταία δεν κρατιέμαι καθόλου. Έτσι και με πιάσουν τα νεύρα μου θα καταφέρω να γράψω ένα δυσφημιστικό δοκίμιο όπου θα καθηλώνω μερικούς από τους δικούς μας, τους διεφθαρμένους νεοέλληνες εννοώ, κρεμάμενους επί των απλύτων τους.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9
Αρχαίο πνεύμα, αθάνατο


         Ιωάννα, πολλές φορές απορούμε, γιατί τάχα, μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός που ήλθε στη δημοσιότητα, για το ντοπάρισμα των αθλητών! Βέβαιο είναι, ότι όλοι το γνωρίζαμε, μόνο, που με περισσή υποκρισία παριστάναμε τους ανήξερους. Ιωάννα, από την εποχή, που καθιερώθηκε ο πρωταθλητισμός, η ιδιότητα του αθλητή, συνδέθηκε με το χρήμα και το συμφέρον. Έπαψε η οποιαδήποτε σχέση των νέων με την ιδέα του αθλητικού ιδεώδους. Τότε για πιο Αρχαίο πνεύμα Αθάνατο μιλάμε χρυσή μου;;; Για το αρχαίο πνεύμα της κονομισιάς από τις βιομηχανίες των προϊόντων ντόπινγκ;; Και εντέλει, μήπως πιο αρχαία είναι η ελληνική αρπαχτή και πιο αθάνατη η ελληνική εκμετάλλευση του πατροπαράδοτού μας κερδοσκοπικού συμφέροντος;; Εγώ, Ιωάννα, ευτυχώς που δεν ασχολούμαι με τον αθλητισμό και με το «Αρχαίο του πνεύμα, το Αθάνατο»!! Αλλά ασχολούμαι με ένα παραπλήσιο είδος ντοπαρίσματος ή με ένα άλλο Αρχαίο Αθάνατο πνεύμα, όπως θέλουν να το λένε!! Εννοώ την ποίηση, Ιωάννα και όχι την κακο-ποίηση, που με κουράζει υπερβολικά!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Μαθήματα Ελληνικής γλώσσας


      «Όσα παιδιά για λόγους προσωπικής συνείδησης δε θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα των θρησκευτικών, στο εξής, θα υποχρεώνονται, τα μεν αλλοδαπά, την ώρα αυτή να παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, τα δε Ελληνόπουλά μας να κάνουν κάποια ενισχυτικά μαθήματα κατ' επιλογήν.» Αυτή ήταν μια από τις ειδήσεις, που άκουσα τελευταία στο ραδιόφωνο και πραγματικά ξαφνιάστηκα.

        Ακούς εδώ, Ιωάννα, μόνο οι αλλοδαποί να υποχρεώνονται σε ενισχυτικά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας; Λες και τα δικά μας χειρίζονται άψογα τη γλώσσα μας και δεν χρειάζονται ενίσχυση σ' αυτόν τον τομέα. Μάλλον μου φαίνεται, ότι πάλι θα βρουν έναν τρόπο και θα την σκαπουλάρουν, κάνοντας κοπάνες και σκασιαρχεία! Τί θα πείραζε εάν κάποια από τα Ελληνόπουλά μας, κάνανε κάποια μαθήματα γλώσσας και έκθεσης, όπως και τα αλλοδαπά;; Κακό θα τους έκανε λίγο να ξεστραβωθούν; Ιωάννα, έτσι που πάμε, φοβάμαι ότι θα μας πάρει η κάτω βόλτα· θα πάθουμε κι εμείς αυτό που πάθανε οι Γάλλοι. Αυτοί οι κύριοι, την εποχή που σπούδαζα στη Γαλλία, τα ξέρανε όλα. Από την υπεροψία τους και τις πολλές γνώσεις, που είχανε, πέσανε τόσο χαμηλά, που τους ξεπεράσανε για τα καλά οι μαυροπόδαροι, οι μαύροι, οι σκλάβοι της Αφρικής, που είχαν όρεξη την εποχή εκείνη για δουλειά και εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας. Τώρα, μετά από τριάντα χρόνια καλοπέρασης, οι "Français qui connaissent tout" ή καλύτερα, οι Γάλλοι, που τα ξέρουν όλα, ψάχνουν μια θεσούλα για να τα βγάλουνε πέρα σ' αυτές τις δύσκολες παγκοσμιοποιημένες εποχές του 21ου αιώνα. Αντίθετα, οι αλλοδαποί, που δούλεψαν σκληρά και μάθανε σωστά και άψογα τη Γαλλική γλώσσα, έχουν βολευτεί μέσα στη γαλλική κοινωνία, κρατώντας σφικτά τις καλύτερες θέσεις. Μήπως πάθουμε κι εμείς το ίδιο Ιωάννα;; Πώς θα σου φαινότανε, σε μερικά χρόνια, τα εγγόνια μας να μαθαίνουν τα Ελληνικά μας από δασκάλους και καθηγητές αλλοδαπούς, που σπούδασαν άπταιστα τη γλώσσα μας; Αιθίοπες, Αιγύπτιοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Πολωνοί, Ρώσοι, Κινέζοι, Ιρακινοί και Τούρκοι, να μας διδάσκουν τα Ελληνικά μας;; Είναι καιρός πια, και τα μαμμόθρεφτά μας να στρωθούνε πραγματικά στη δουλειά, γιατί οι γονείς τους δε θα είναι αιωνίως από πίσω τους! Και λίγη ενίσχυση σ' αυτόν τον τομέα δεν πιστεύω ότι θα τους έβλαπτε. Και ας σηκώσουν τον πήχη όσο γίνεται πιο ψηλά, κι ας μην ακολουθήσουνε τα χνάρια των γονέων τους, που δυστυχώς, τώρα τα τελευταία χρόνια, έχουν χαζέψει είτε μπροστά στο γυαλί της τηλεόρασης με τα ατελείωτα σίριαλ είτε και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, με τα γνωστά λαϊκά προκλητικά κουνήματα.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9

 


Η γιορτή της Δημοκρατίας


         Ιωάννα, πολλές εφημερίδες προβληματίζονται γιατί δεν τιμούμε σωστά και με μεγαλοπρέπεια την ημέρα της Δημοκρατίας, που τώρα, δυστυχώς, περιορίζεται μόνο σε μια απλή προεδρική δεξίωση κάποιων υψηλά ιστάμενων του πολιτεύματος, δίχως την επαρκή συμμετοχή του απλού πολίτη. Λες και οι υψηλά ιστάμενοι του Ελληνικού μας κράτους έχουν μόνο αυτοί τις δημοκρατικές ευαισθησίες και οι υπόλοιποι, δηλαδή εμείς, δεν σκαμπάζουμε τίποτα από όλα αυτά!! Και πάλι οι ίδιες εφημερίδες αναρωτιόνται, γιατί οι Γάλλοι, ακόμα και τώρα, γιορτάζουν την πτώση της Βαστίλλης με μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή όλου του λαού. Τί να τους πεις Ιωάννα; Είναι συγκρίσιμα αυτά τα δύο γεγονότα, για να γιορταστούν με το ίδιο πάθος;; Όταν λέμε Γαλλική Επανάσταση, εννοούμε την κατ' εξοχήν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κι όχι το συνηθισμένο, από μας, παίξε-γέλασε. Εκεί, χύθηκε αίμα, διαμελίστηκε η αριστοκρατία, που εκπροσωπούσε την παλιά αντίληψη της απολυταρχίας!! Ανασυντάχθηκε όλη η Ευρώπη! Πώς να μη γιορταστεί ένα τέτοιο γεγονός, μετά από 219 χρόνια! Ιωάννα, να το θυμάσαι καλά, αυτό το γεγονός θα γιορτάζεται ίσως, και για άλλα χίλια χρόνια, εάν δεν προλάβουν και πάλι οι σκύλοι της απολυταρχίας να τους κατασπαράξουν!!! Αυτά τα δύο ιστορικά μεγέθη μπορεί να είναι συγκρίσιμα; Μόνο κάποιοι ζουρλοί και ανιστόρητοι δημοσιογράφοι μπορούν να το υποστηρίζουν!! Η δική μας δημοκρατία, του άρπα κόλλα, είναι μια δημοκρατία των σαλονιών, του μεγάλου κεφαλαίου και της πατροπαράδοτης οικογενειοκρατίας, που πηγάζει από τα βάθη του μεσαίωνα και τελευταία του '21. Από τότε, οι ίδιες και οι ίδιες οικογένειες κυβερνούν αυτόν τον μαρτυρικό τόπο!!! Ο προπάππους, ο παππούς, ο μπαμπάς, ο γιος, ο εγγονός και τα δισέγγονα έχουνε γαντζωθεί γερά στην εξουσία!! Ούτε και οι βασιλικές οικογένειες δε θα είχανε προβλέψει τέτοιες εξελίξεις! Η δική μας δημοκρατία δεν έζησε την εμπειρία της Γαλλικής Επανάστασης, που κόστισε την εποχή εκείνη, του 1789, περίπου πέντε εκατομμύρια ψυχές, για να κατορθώσει το ακατόρθωτο και συμμορφώθηκε στις επιβολές και επιθυμίες του λαού. Όταν η δική μας δημοκρατία, Ιωάννα, περάσει μια τέτοια εμπειρία,  ίσως, τότε να λογικευτεί προς στις επιβολές της Ελληνικής Μάζας και τότε, αναμφισβήτητα, θα έχουμε κι εμείς Δημοκρατία με «Δ» κεφαλαίο, που θα γιορτάζεται και αυτή όπως η Γαλλική, με μεγαλοπρέπεια κι όπως της αξίζει.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9Οι ονειροπαρμένοι


             Ιωάννα, συνήθως μας μιλάνε για τρεις κι αλλού για πέντε χιλιάδες και πλέον έτη λαμπρής Ελληνικής Ιστορίας. Εγώ, ξέρω που αρχίζει η λαμπρή μας Ιστορία αλλά το που και πώς τελειώνει δυσκολεύομαι να σου το πω! Εκείνο όμως, που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο λαμπρή, τουλάχιστον για τα τελευταία οκτακόσια χρόνια και αυτό, δεν είναι και λίγο. Λαμπρή θα την λέγαμε, με τα τριακόσια χρόνια Φραγκοκρατίας, τα τετρακόσια και πλέον χρόνια Τουρκοκρατίας ή και τα διακόσια χρόνια της νεότερης Δυτικοκρατίας, που λεηλατεί μέχρι και σήμερα τον τόπο μας;;; Οι άλλοι λαοί σ' αυτό το τελευταίο διάστημα των οκτακοσίων ετών, πρόσεξε Ιωάννα, επαναλαμβάνω, των οκτακοσίων ετών δώδεκα αυτόκρατορίες δημιουργήσανε!! Εμείς, τι διάολο κάναμε επιτέλους κι όλο θέλουμε να λάμπουμε;;; Παρεμπιπτόντως, μήπως έλαμπε μόνο η τραγική μας κακομοιριά και δεν το έχουμε ακόμα αντιληφθεί;; Μια ερώτηση σου κάνω, χρυσή μου Ιωάννα και δεν απαιτώ από εσένα να μου απαντήσεις! Παρά μόνο να συλλογιστείς!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Κατά το άμεσο παρελθών

τρία πράγματα ήταν σίγουρα

και εξασφαλισμένα στην ταλαίπωρη πατρίδα μας.

Το πρώτο ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις

των δημοσίων υπαλλήλων,

το δεύτερο οι εισπράξεις της εφορείας

και το τρίτο και το τελευταίο,

τα παγκάρια των εκκλησιών...Ο άτυχος Ρωμιός


           Ιωάννα, ένας έντιμος Κωνσταντινοπολίτης, λίγο μετά τα δεύτερα κυπριακά γεγονότα του 1974 και πριν μετοικίσει οριστικά στην Ελλάδα, έφερε, σ' ένα πρώτο ταξίδι του, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, σε αμερικάνικα δολάρια. Το πώς ξεγέλασε την Τράπεζά του, εννοώ την «Οθωμανική Τράπεζα» και τράβηξε ένα μέρος των χρημάτων του, είναι μια άλλη υπόθεση. Βέβαιο είναι, ότι κατάφερε να πάρει από τον προσωπικό του λογαριασμό, ένα σημαντικό ποσό σε τουρκικές λίρες, τις οποίες μετέτρεψε αμέσως μετά στη μαύρη αγορά της Κωνσταντινούπολης σε δολάρια Αμερικής, δηλώνοντας στους Τούρκους τραπεζικούς, ότι είχε ιερό σκοπό να αγοράσει μια επιχείρηση στην Τουρκία. Αυτοί τον πίστεψαν και στη συνέχεια του αποδέσμευσαν κάμποσες λίρες, όσες ακριβώς χρειαζότανε γι' αυτό το σκοπό. Τολμηρός όπως ήταν αντί να αγοράσει επιχειρήσεις και πύργους στην τουρκική άμμο, εξάλλου αυτό δεν είχε και νόημα την εποχή εκείνη για τους Ρωμιούς της Πόλης, μια και όλοι ψάχνανε να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, έβαλε τα χρήματα σε μια βαλίτσα και δίχως να πει κουβέντα σε κανέναν φίλο του, παίζοντας κορώνα-γράμματα τη ζωή του, παίρνει τη γυναικούλα του και αναχωρεί για την Ελλάδα. Ιωάννα, χρυσή μου, μέχρι εδώ, όλα πήγανε ρολόι και οι Τούρκοι δεν υποψιάστηκαν τίποτα απολύτως. Με το που έφτασαν στην Ελλάδα, δήλωσαν με την πρώτη το κομπόδεμά τους, όπως κάνουν συνήθως οι Έλληνες του εξωτερικού, για να παραλάβουν τα κόκκινα χαρτάκια της βεβαίωσης για το συνάλλαγμα που εισήγαγαν. Ο Έλληνας τελωνειακός υπάλληλος, που έκανε έλεγχο, φαίνεται ότι δεν είχε εμπειρία με τις υποθέσεις των Ελλήνων Κωνσταντινοπολιτών και αντί να τους ευχαριστήσει, που έσωσαν από τους Τούρκους αυτό το μεγάλο ποσό και το φέρανε στη Ελλάδα για να το επενδύσουν, τουναντίον, τους το δέσμευσε και τους πλάκωσε και σε μηνύσεις με την δικαιολογία ότι τα χρήματα ήταν άγνωστης προέλευσης ή μαύρο χρήμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε στην εποχή μας. Από την άλλη, είχε δε και τη σοφή έμπνευση, μάλλον θα έλεγα την διαβολεμένη, να ειδοποιήσει και την τότε Ιντερπόλ. Κι όπως το είπε, το έκανε και έτσι η υπόθεση αυτού του άτυχου Ρωμιού φτάνει αστραπηδόν στα πάντα καλοδιάθετα αυτιά των τουρκικών αρχών. Οι Τούρκοι, ευγενικοί όπως πάντα, ευχαρίστησαν τον Έλληνα Γενίτσαρο τελώνη, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ελληνοτουρκικής συνεργασίας της μετακυπριακής εποχής και έπειτα έψαξαν εξονυχιστικά, όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρωμιού στην Τουρκία. Ανακάλυψαν ακριβώς το ποσόν, που έλειπε από τον πρώτο λογαριασμό και αφού έλεγξαν και τους υπόλοιπους λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, δέσμευσαν όλα τα χρήματα του κακόμοιρου Ρωμιού και σφράγισαν το πανέμορφο σπίτι του, που βρισκόταν στις όχθες του Βοσπόρου. Δεν έμειναν μόνο εκεί, μ' αυτές τις ποινές· ακόμα δε, τον δίκασαν ερήμην σε 15 χρόνια φυλάκιση και πέντε χρόνια καταναγκαστικών έργων. Ο δικός μας τελώνης ή καλύτερα, ο βλάκας του Δημοσίου, ως φαίνεται, δεν είχε την υπομονή να περιμένει να παραλάβει την απάντηση από το ελληνικό προξενείο της Πόλης και σαν ταύρος στο υαλοπωλείο, δυστυχώς, τα έκανε γυαλιά-καρφιά και έδωσε ένα μεγάλο προ-βάδισμα στους Τούρκους συνεργάτες του, που σκλήρυναν τα μέτρα εναντίον των Ρωμιών της Πόλης. Αφού έγινε το κακό, σε μια βδομάδα φτάνει και η απάντηση του προξενείου, που διαβεβαιώνει στις αρχές μας την ηθική υπόσταση και την εντιμότητα του εν λόγω άτυχου Ρωμιού. Ο Ρωμιός, που ήρθε για λίγες μέρες στην Ελλάδα, εντέλει, δεν γύρισε ποτέ στην Πόλη, φοβούμενος μην πάει φυλακή και έτσι έμεινε στην Αθήνα μέχρι το τέλος της ζωής του, που δεν άργησε να έρθει, αφού πέθανε δυο χρόνια μετά από αυτό το θλιβερό γεγονός. Για να μην στα πολυλέω, Ιωάννα ψυχούλα μου, σε λίγο διάστημα πεθαίνει και η γυναίκα του από τη στενοχώρια της. Έτσι, η βλακεία του Έλληνα τελώνη οδήγησε οριστικά σε καταστροφή μια έντιμη και πλούσια οικογένεια, που το μόνο σφάλμα της ήταν να συντηρεί τα υπάρχοντά της, να δουλεύει για να συσσωρεύει χρήματα, δίχως να κάνει κακό σε κανέναν και να έχει αυτήν την έμμονη ιδέα, που είχα και εγώ κάποτε -κακιά η ώρα που μου έτυχε κι εμένα να την έχω- να μετοικήσει στην Ελλάδα, σ' αυτόν τον ιδανικό τόπο, που πίστευε ότι ανήκει, με αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί οριστικά πια οι κόποι τους. Τα μεν αγαθά τους, που μείναν στην Τουρκία να τα καταχρώνται οι Τουρκαλάδες, τα δε υπόλοιπα, που κατάφερε με τόσο κόπο και με περιπέτειες να φέρει στην Ελλάδα, να τα εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια οι ελληνικές τράπεζες και τώρα σε λίγο, το ελληνικό Κράτος, που είναι στα πρόθυρα να ψηφίσει το νέο νόμο για τις ανενεργές καταθέσεις λογαριασμών για να εισπράξει λαίμαργα μέχρι και αυτά τα χρήματα, που φυλάσσονται στις τράπεζες.

            Ο τελώνης, όμως, Ιωάννα, τί άραγε να έκανε μια και δεν έβαλε θηλιά να κρεμαστεί;;; Εγώ Ιωάννα, εάν είχα κάνει τέτοιο λάθος, από την ντροπή μου, δίχως να το σκεφτώ, θα είχα αυτοκτονήσει. Είτε θα έκοβα τις φλέβες μου είτε θα έπεφτα από το Σκαραμαγκά, όπως ο αείμνηστος εκείνος ποιητής, που έπεσε με το άλογό του στη θάλασσα, είτε θα έπεφτα στο Βόσπορο δεμένος με μια πέτρα στο λαιμό για να μην εμφανιστώ ξανά στην επιφάνεια αυτής της Γης. Αυτός, όπως φαίνεται, δεν ίδρωσε και πολύ. Λένε, ότι περιπλανήθηκε εδώ και εκεί σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά τουλάχιστον, έπαψε να είναι βασιλικότερος του βασιλέα ή σκύλος Γιαβέρης, που σου βγάζει ακόμα μάτι. Λες να κατάλαβε επιτέλους το τί έκανε;;; Αμφιβάλλω Ιωάννα!! Μία παροιμία μας, λέει ότι «κακός σκύλος ψόφο δεν έχει». Εγώ, αυτήν την παροιμία θα την άλλαζα και θα έλεγα το εξής: «κακός σκύλος μόνο κακό μπορεί να πράττει». Τί να πω, εύχομαι, εάν ζει κάπου ακόμα, ηρεμία να μην βρει μέχρι το τέλος της ζωής του. Και αν πέθανε, ποτέ να μην ησυχάσει στο μαύρο χώμα, που τον κατάπιε!!! Και ο άτυχος Ρωμιός και η γυναίκα του, εκεί στον άλλο κόσμο, εάν ένας τέτοιος κόσμος υπάρχει βεβαίως, να του σταθούν κέρβεροι, σατανάδες, ανουβήδες και σεϊτανίδες, για να μην μπορεί να εισέλθει στην γαλάζια αιωνιότητα. Και αν πάρει η τύχη Ιωάννα και βρεθώ κι εγώ εκεί, είτε στην κόλαση είτε στον παράδεισο, είτε στον Άδη είτε στην πύλη της Ευδαιμονίας, αν και δεν πιστεύω καθόλου σε όλα αυτά τα παραμύθια, θα του σταθώ κι εγώ Κέρβερος, Σατανάς, Άνουβις, σεϊτάνης και Λούσιφερ, για να τον σπρώχνω, όσο βαθειά γίνεται, στην αιώνια τιμωρία, που του αξίζει!! Αυτά Ιωάννα, χρυσή μου, για τον άτυχο Ρωμιό από την Αιώνια Κωνσταντινούπολη.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

                   Αθήνα - 2009

               ISBN : 978-960-92611-5-9


Άκου το άλλο κουφό


           «Ο καπνός βλάπτει σοβαρά την υγεία» Είναι το διαφημιστικό σποτ, που προβάλλει εδώ και πολλά χρόνια το κράτος μας. Ενώ, από την άλλη πλευρά γίνεται τερατώδης προσπάθεια προώθησης του καπνού. Είτε από τους ιδιώτες είτε και από το κράτος, διαμέσου των αγροτικών επιδοτήσεων. Εγώ Ιωάννα, εδώ και πολλά χρόνια, έπαψα να καπνίζω για να μη βλάπτω σοβαρά την υγεία μου, μιας και με συμβουλεύει το κράτος μου. Κάποιος ανόητος Αθηναίος μου είπε ότι η συμπεριφορά μου, ναι μεν δε βλάπτει την υγεία μου, αλλά βλάπτει σοβαρά το κράτος, που δεν εισπράττει τους άμεσους και έμμεσους φόρους από την κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων. Εγώ, ο ταπεινός Ιωάννης, του απάντησα πολύ απλά το εξής: «Αδιάφορο με αφήνει εάν το κράτος δεν εισπράττει φόρους από εμένα. Έτσι κι αλλιώς, δεν προσφέρει και πολλά.» Ιωάννα, προτιμώ την υγεία μου, Έστω και με λιγότερες παροχές, έστω και με μια φέτα ψωμιού και δυο αλμυρές ελίτσες.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Των αχρείων η γιορτή


            Γλυκύτατή μου Ιωάννα, αισθάνεσαι ασφαλής σε αυτήν την χώρα που ζεις; Τί γνώμη έχεις για τους συμπατριώτες σου; Μπορείς να τους εμπιστευτείς; Και για την αχαριστία τους, που τόσο υπέφερες κι εσύ, δε θα μου πεις τίποτα; Εγώ, πάντως, δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής και τη γνώμη μου γι' αυτούς την ξέρεις! Όσο η αισχύνη και η αισχρότης κρατούν καλά τη θέση τους, η αρετή σ' αυτήν την χώρα δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα. Βλέπεις, χρυσή μου, αποφεύγω να γράφω τις σκέψεις μου πάνω σ' ένα λευκό χαρτί, διότι φοβάμαι την εκδίκησή τους. Η αλήθεια γεννάει το μίσος! Φοβάμαι μη με σκοτώσουνε Ιωάννα!!! Εδώ, στη χώρα όπου άλλοι σκάπτουν και κλαδεύουν κι άλλοι πίνουν και μεθούν κι όπου η αδικία βρίσκεται εκεί όπου βρίσκεται και η δικαιοσύνη και η αναίδεια είναι καθημερινή συνήθεια των συμπατριωτών μας, δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα άδικα κι απειροελάχιστα τα δίκαια. Εσύ, Ιωάννα, που ακόμα κοκκινίζεις και δεν είσαι όπως αυτοί, και έχεις κάποια ντροπαλότητα, με την αγγελική ανταύγεια του προσώπου σου, που επιμένεις ακόμα να μας κρύβεις εδώ, σ' αυτήν την χώρα της παραλογίας, περνάς για ηλίθια ή και για ένοχη. Αν θέλεις να περνάς καλά, πήγαινε με τη μεγάλη ομάδα των νικητών, την ισχυρή, την κάθε πλειοψηφία, ξέχνα την αλήθεια, παράτα την ευγένεια και τη σεμνότητα, κράτα την ψυχή σου αισχρή, μολύνσου, όπως όλοι αυτοί, με την ευτραπελία, γίνε παντελώς αναιδέστατη, ανήθικη, ακόλαστη και θα περνάς μια ζωή αξέχαστη και χαρισάμενη κι ας λένε οι αρχαίοι ημών ... ότι των αχρείων η γιορτή λίγο καιρό μόνο κρατεί. Είναι και αυτό ένα ψέμα, Ιωάννα μου! Εδώ, στην Ελλαδίτσα μας, όπου συνέχεια έχει ξεφάντωμα και γιορτή, με την αμάθεια και την ημιμάθεια, που όλο και διογκώνεται, των αχρείων η γιορτή είναι αυτή, που δυστυχώς, πάρα πολύ καλά κρατεί.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Ευχαριστώ το Θεό μου


              Ιωάννα χρυσή μου! Από τους Τούρκους έμαθα πολλά, διδάχτηκα αρκετά πράγματα· το καλύτερο που έμαθα από αυτούς, είναι να αγαπάω την πατρίδα μου και δεν εννοώ την Τουρκία βεβαίως, αλλά την Ελλάδα, με το καθετί της ελληνικό και με ένα υπέρμετρο πάθος και αυτό, κάθε φορά, που με καταπίεζαν οι Τούρκοι. Καθώς αυτοί οι κύριοι, αυξάνανε τις πιέσεις τους στην Ρωμέϊκη κοινότητα της Πόλης, εγώ τουναντίον, γινόμουνα ένας σκύλος Έλληνας, δίχως κανένα φράγμα φανατισμού. Από τη Γαλλία και τους Γάλλους, έμαθα να συμπεριφέρομαι με ευπρέπεια, να συγκρατώ τα νεύρα μου εκεί, που το απαιτεί η ανάγκη και σε κάθε τι προσβλητικό, να διεκδικώ τα δικαιώματά μου και να ενεργώ περισσότερο με τη λογική, παρά με τη λανθάνουσα καρδούλα μου. Από την Ελλάδα και τους Έλληνες όμως, Ιωάννα, δυστυχώς δεν έμαθα τίποτα το ωφέλιμο. Εδώ, στα είκοσι τέσσερα χρόνια, που εγκαταστάθηκα σ' αυτήν την πόλη του τσιμέντου, γνώρισα μόνο την κακία, τη ζήλια, το μίσος, τον αλόγιστο και αδικαιολόγητο ανταγωνισμό, την αλαζονική αδελφοκτονία, τον ωχαδερφισμό, τα συντροφικά μαχαιρώματα και την πατροπαράδοτη ελλαδική αχαριστία. Ευχαριστώ όμως το Θεό μου, που δεν με παρέσυραν σε αυτό το παιχνίδι τους και έμεινα αγνός, αγνός όπως ήρθα από την Πόλη και τη Γαλλία και εύχομαι, έτσι ακριβώς να πεθάνω. Όχι σαν ένας πολίτης διεφθαρμένος έως το κόκκαλο, αλλά σαν Έλληνας της διασποράς, που άλλοτε αντιστεκόμουν στους Τούρκους και τώρα δυστυχώς, αντιστέκομαι σε κάποιους από τους συμπατριώτες μου, που δε διαφέρουν σε τίποτα από τους Τούρκους.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9
Ο τζόγος


           Ιωάννα, ο Χρήστος έπαιξε παράνομο στοίχημα και κέρδισε αρκετά λεφτά τα τελευταία χρόνια. Λένε πως έκτισε μια ολόκληρη πολυκατοικία στην Ηλιούπολη. Αλλά, δυστυχώς, κακιά του τύχη, τελευταία συνελήφθη από την αστυνομία, που έκανε αιφνιδιαστική έφοδο στο χώρο του παράνομου τζόγου και έτσι τα έχασε όλα. Και τα πολλά λεφτά, που κέρδισε τα τελευταία χρόνια από τον παράνομο αυτό τζόγο, αλλά επίσης και την ελευθερία του. Η Χρύσα, η αγαπητή σου φίλη Ιωάννα, εδώ και τριάντα χρόνια παίζει νόμιμα παιχνίδια, «κρατικά μονοπωλιακά στοιχήματα», όπως τα αποκαλούν κάποιοι, με την ελπίδα να κάνει κάποια μέρα τη μεγάλη αρπαχτή της. Αυτή δεν κινδύνεψε ποτέ να συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά και ούτε που κινδυνεύει μια και παίζει «κρατικό μονοπωλιακό τζόγο». Όμως, παρόλο που επενδύει πεισματικά, εδώ και πολλά χρόνια, στον «κρατικό τζόγο», δεν κέρδισε ούτε μία δραχμή. Αντιθέτως, τα έχα-σε όλα. Πρώτα το σπίτι της στο Φάληρο, ύστερα το εξοχικό της στη Σαρωνίδα και τώρα, τελευταία, πληροφορήθηκα από φίλους, ότι κινδυνεύει και το κατάστημά της στο κέντρο της Αθήνας. Και όλα αυτά συνέβηκαν από τον υπερβολικό «κρατικό τζόγο» που της έγινε «έμμονο παιχνίδι». Ιωάννα χρυσή μου, σε λίγο ετοιμάσου να την καλοδεχτείς στο σπίτι σου, μια και δε θα έχει εισόδημα να συντηρηθεί. Αλλά πρόσεξε μη σε παρασύρει στα κρατικά της στοιχήματα και τα χάσεις και εσύ όλα όπως αυτή, κακομοίρα μου!! Διότι το κράτος μας ή καλύτερα, το τζογοκράτος μας, σε παραμονεύει. Δε θα διστάσει να σε καταστρέψει, κυρίως εσένα, που έχεις τρία δια-μερίσματα, τρία οικόπεδα, δύο καταστήματα και άπειρες καταθέσεις στις κρατικές μας τράπεζες.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9Δεν ξέρω τι διάολο έχουμε

στα κούφια τα μυαλά μας

και τα κάνουμε πάντοτε γυαλιά καρφιά

και άνω κάτω!!

Δυστυχώς δεν παίρνουμε από λόγια,

κυρίως όταν κάποιος λογικός

προσπαθεί να μας υποδείξει τα στραβά μας.

Kαι μουτσουνιάζουμε,

και γινόμαστε κακοί και μοχθηροί,

πάντα έτοιμοι να κατασπαράξουμε

τον όποιον προσπαθεί

να μας ξεστραβώσει.

Τελικά όπως αντιλαμβάνομαι

έχουμε στουπώσει τα μυαλά μας

με πέτρες και με πίτουρα,

ναι, με πίτουρα,

εμείς κι εμείς οι εγωκεντρικοί

χρυσή μου, πανελληνίδα Ιωάννα!!!
Μόνο με το «ρε»


            Ιωάννα, όταν οι Δήμοι της Ελλάδας πρωτοεμφάνισαν τα γνωστά προγράμματα ανακυκλώσεων, πρόβαλλαν τις ιδέες τους με διάφορα κουλτουριάρικα συνθήματα. Αλλά τότε, στην αρχή της προσπάθειάς τους, ποιος τους έδινε σημασία; Στην πορεία, βλέποντας ότι οι συμπατριώτες μας δεν καταλάβαιναν από τέτοιου είδους καλοπροαίρετα μηνύματα, με ωραία κι ευγενικά λόγια, αποφάσισαν δια κοινού, να απευθυνθούν σε αυτούς με μια αρεστή, θα έλεγα, γλώσσα, την πατροπαράδοτη του «ρε» ή του «ρε φίλε», για να διαφημίσουν και να προωθήσουν πανελλαδικά την πολύ δύσκολα εφαρμοζόμενη ανακύκλωση των υλικών, και με τα γνωστά λαϊκά συνθήματα, όπως «Ανακυκλώστε ... ρε ....! Τώρα τα υλικά της ανακύκλωσης τα διαχωρίζουμε ... ρε ...! Τα πλαστικά τα ρίχνουμε ... ρε ...! Τα χαρτιά τα ρίχνουμε ... ρε ...! Έλληνες ανακυκλώστε ... ρε ....!  Ελληναράδες ανακυκλώστε ... ρε ....! Όλοι με μια πνοή στην ανακύκλωση ρε ....! Όλη η Ελλάδα στην ανακύκλωση ... ρε!!!» Τι να πεις Ιωάννα; Τίποτα σ' αυτήν τη χώρα δεν γίνεται τυχαία. Εφόσον οι συμπατριώτες μας δεν καταλάβαιναν με το γλυκό τρόπο του «σας» και του «σεις» τους έμενε μόνο ένας άλλος τρόπος για να αποδεχτούν τα μηνύματα της νέας τεχνολογίας. Η ευκολονόητη γλώσσα του «ρε» και του «ρε φίλε». Ίσως Ιωάννα μου, το «ρε» να ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική μας νοοτροπία. Πάντως, όταν εξετάζουμε και την τελευταία πρόταση των Δήμων «Όλη η Ελλάδα στην ανακύκλωση ... ρε!!!» απορρέει κάτι πολύ προσβλητικό για τη χώρα μας. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Αυτή η ατυχής πρόταση δείχνει ότι σύσσωμος ο λαός μας, αυτός του «ρε», είναι άξιος για τα μπάζα! Ίσως αυτό εδώ να είναι το σπουδαιότερο από όλα τα περίεργα και κουφά, που έχω ακούσει μέχρι στιγμής στην ζωή μου. Εύλογα αναρωτιέμαι κι εγώ αλλά και όλοι οι νομιμόφρονες πολίτες, που σκέφτονται όπως εμένα, εάν θα έχουμε την ατυχία να μπούμε κι εμείς μέσα σ' ένα τέτοιο πρόγραμμα Εθνικής ή Δημοτικής ανακύκλωσης, όπως το πρότειναν οι δήμοι μας, για να ανακυκλωθούμε εκ των τεφρών μας όλοι μαζί και με αυτά τα μπάζα της γλωσσικής κατηγορίας του «ρε»;; Εάν έχουμε τέτοια τύχη κι εμείς τότε πια η χάρη μας!!! Ιωάννα γνωρίζω ότι σε κουράζω αφάνταστα μέσα σ' αυτές τις Άγιες μέρες και με όλα αυτά τα παρατράγουδα του ένδοξου λαού μας! Σε καληνυχτίζω μ' ένα γλυκό φιλί και μόνο, ταλαίπωρή μου, εσύ, που ακόμα αντιστέκεσαι μ' όλα τα γραφικά τα «σας» και τα «σεις», στου «ρε» την παντοδυναμία.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Η ανεργία


            Ιωάννα, έκρηξη της ανεργίας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε., τα οποία αποσιωπούνται, αν και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες «απασχολήσιμοι», κυρίως νέοι, δεν καταγράφονται στα βιβλία του Ο.Α.Ε.Δ. Εφέτος, μέσα σ' ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο, περίπου 44.000 άτομα προστέθηκαν στην ήδη διογκωμένη στρατιά των ανέργων, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 9% επισήμως. Για τα άλλα, Ιωάννα γλυκιά μου φίλη, δώσε χαιρετίσματα και στην εξουσία και θύμισέ τους από το γαλλικό ρητό το "Tout va três bien, madame la Marquise". Και πες τους επίσης, ότι εδώ όλα είναι μέλι γάλα κι ας βόσκουνε όλοι αυτοί κάπου αλλού κι ας βόσκουνε με τα μυαλά τους τα πολύ μεγάλα!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Η προνομιούχα κατηγορία


          Ιωάννα, όσοι από τους Έλληνες πολίτες δεν καταναλώνουν, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, δεν έχουν κινητά και ακίνητα, σκάφη αναψυχής, βαπόρια, αεροπλάνα κι ελικόπτερα, πισίνες, γήπεδα τένις, και γκολφ, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές, θα είναι πλέον οι κυρίως ωφελημένοι της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μια και δεν θα πληρώνουν φόρους και πρέπει να θεωρούνται οι νέοι προνομιούχοι. Δεν το λέω εγώ Ιωάννα, το λένε οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που μεταφέρουν τα καλώς λεγόμενα του Υπουργού Οικονομίας. Όσοι λοιπόν είναι σ' αυτήν την κατηγορία, και νομίζω ότι είσαι κι εσύ Ιωάννα, σπεύσετε να το δηλώσετε, για να επωφεληθείτε από αυτόν τον ευεργετικό νόμο!! Και καλή σας τύχη!!! Όμως, Ιωάννα, εύχομαι να μην στρα-βοπατήσει αυτός ο νόμος και φορολογηθούν και αυτά τα ωφελήματα υμών αυτής της κατηγορίας των νέων προνομιούχων!!!Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9

Ο ντολμαδοπαρασκευαστής


                Ιωάννα, έλα να δεις ένα τέλειο μηχάνημα, που τετραγωνίζει τα πάντα με απόλυτη ομοιότητα και συμμετρία όπως την ηθική, την βούληση του ανθρώπου, που έχει το τραγικό προνόμιο να θέλει το καλό αλλά να μπορεί να θέλει και το κακό, που έχει την επίγνωση του χρέους, την ελεύθερη εφαρμογή του ηθικού νόμου, την έννοια της αρετής, την εκπλήρωση του καθήκοντος προς την κοινότητα, την οικογένεια και κυρίως την επιλογή να πράττει με την ίδια του την θέληση και την συνείδησή του . Αυτή η απλή παρασκευαστική μηχανή του Κρέοντα και του κάθε Κρέοντα ενταφιάζει τέλεια την όποια ελευθερία και αυτονομία μας. Πέρα το ότι μας τετραγωνίζει, επίσης μας ετεροχρονίζει να την υπακούμε είτε από φόβο επιβολής κυρώσεων είτε από την ελπίδα ή την προσδοκία μιας υλικής αμοιβής. Για να μπούμε σε αυτό το μηχάνημα ή μάλλον να περάσουμε από αυτό πρέπει να έχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις όπως την ευφυΐα, την αρετή, τη τόλμη αλλά και το πείσμα και την άρνηση. Πολύ δεν έχουν το προνόμιο, που παρέχει αυτή η μηχανή δηλαδή το προνόμιο να τετραγωνιστούν σε αναρίθμητα όμοια τετραγωνάκια αφού από την γέννησή τους είναι ήδη παρασκευασμένοι, τετραγωνισμένοι υπό την ισχύ της αντικειμενοκρατίας. Είναι ήδη τέλειοι ντολμάδες μιας συνολικής γραμμοπαραγωγικής ροής. Έχουν από καιρό αναβραστεί, συμπυκνωθεί στο ελάχιστο, σε κλάσματα πτητικών συστατικών άνευ σημασίας και βρίσκονται σε απόλυτη θερμοδυναμική ισορροπία αδράνειας. Δηλαδή στην ίδια βαθμίδα δίχως αντιθέσεις και αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτούς τους τελευταίους, ο ντολμαδοπαρασκευαστής τους έχει γραμμένους στα ισοζύγια της κοινής μάζας. Τους υπολοίπους, που δεν κατάφερε να τους τετραγωνίσει εφόσον μπορεί τους επιδοκιμάζει εκ νέου δηλαδή τους ντολμαδοποιοί στις γραμμές λειτουργίας του μέχρι την τελική τους συμπύκνωση, χρησιμοποιώντας την εξίσωση της μοριοποίησης ή και της μωροποιήσης δια της τελικής εξαφάνισης. Συγκεκριμένα η ανωτέρα μηχανή είναι προσεγγιστική και ο σχεδιασμός της έγινε με την χρήση σχεδιαστικών πακέτων στον υπολογιστή. Εν ολίγης έχει σχεδιαστεί με την μέθοδο shortcut rectangular, η όποια μέθοδος δημιουργεί μονό ανακτώμενα τετραγωνικά κλάσματα ανεπαίσθητων υπολειμμάτων, που βασίζονται σε έναν αλγόριθμο μαζικού συμπαρασυρμού, ο οποίος συμβολίζει την επιφανειακή τάση της ολικής εξαφάνισης.

Εγώ, Ιωάννα ευτυχώς ακόμα δεν ντολμαδοποιήθηκα γιατί απλούστατα αποτελούμαι από ένα πολυδιαδικό μείγμα και κάθε φορά που εισέρχομαι σε αυτό το διαβολικό μηχάνημα κρατώ αλώβητη την θερμοδυναμική μου ισορροπία και έτσι δεν επιλύομαι σε κατώτερη βαθμίδα. Ο ντολμαδοπαρασκευαστής μαζί μου τρελαίνετε, προσεγγίσει πολυσύνθετους μηχανισμούς, περίπλοκους αλγόριθμους, που συνδέουν ενέργειες, μάζες και ροές, νέες σχέσεις ισορροπίας όπως την υπερύψηλη πίεση και τα πληρωτικά υλικά αλλά ευτυχώς για εμένα το αποτέλεσμά του είναι τελείως αρνητικό. Ίσως να μην έχει κατασκευαστεί στα μέτρα μου ή πολύ απλά η πνευματική μου γεωμετρία να μην του το επιτρέπει. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η κατά βάρος πνευματική μου σύσταση δεν μπορεί να ντολμαδοποιηθεί με αλγόριθμους τέτοιου είδους ή με παραδείγματα εξωθερμικής πνευματικής εξόντωσης.

Εύχομαι πανέξυπνή μου Ιωάννα και εσύ στην θεωρητική βαθμίδα που βρίσκεσαι να δημιουργήσεις την δική σου γεωμετρία για να μην τυλιχτείς όπως τις άλλες δυο ανόητες φίλες σου στα αμπελόφυλλα ( ή και στα λαχανόφυλλα ) του ντολμαδοπαρασκευαστή και συρρικνωθείς μαζί με ρύζι Μπάρμπα Μπεν, δυόσμο εγχώριο και μπαχάρι Μεξικού σε επαναλαμβανόμενα τετραγωνικά ή κυλινδρικά σχήματα και καταλήξεις ένας καλοτυλιγμένος τέλειος ντολμάς τον οποίο άνετα θα καταβροχθίζει ο κάθε επιτήδειος και ανόητος Κρέοντας του άτυχού μας αυτού πλανήτη.Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

« Ιωάννα η τρέλλα μας δεν θέλει να κοπάσει »

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9Η πανέμορφη νεράιδα ...


           Ιωάννα, ένας αξιοσέβαστος Γάλλος συνεργάτης μου, που είχε την τύχη να επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, όταν επέστρεψε στη χώρα του, μου είπε τηλεφωνικώς τα εξής: «Ιωάννη, ζεις στην ωραιότερη περιοχή του πλανήτη μας, αλλά η συμπεριφορά των συμπατριωτών σου (μάλλον εννοούσε τις απρεπείς χειρονομίες των Ελλήνων), η βρωμιά τους και κυρίως η αδιαφορία τους γι' αυτό το ωραίο περιβάλλον που ζεις, δεν έχουν προη-γούμενο.» Φαντάσου, Ιωάννα μου, αυτός ο Γάλλος επισκέπτης, είδε μόνο τα καλά σημεία της Βάρκιζας, της Αθήνας και της Αττικής. Πού να του έδειχνα τα βρώμικα σκουπιδαριά που πνίγουν το λεκανοπέδιό μας! Τον περνούσα, λες και ήμουν ακροβάτης ή ταχυδακτυλουργός, από τα καθαρότερα σημεία της Αθήνας και πάλι δεν ικανοποιούνταν.

           Ένας έξυπνος Βουλιώτης φίλος μου, είπε γι' αυτόν τα εξής χαρακτηριστικά ελληνικά λόγια: «Ιωάννη, ο συνεργάτης σου ο Γάλλος, εάν δεν ικανοποιείται με αυτά που έχουμε και όπως τα έχουμε, να πάει να ...» Έλα όμως Ιωάννα, που ο Γάλλος μου δεν πήγε να ..., όπως το είπε ο Βουλιώτης φίλος μου, αλλά επέστρεψε στη χώρα του, και από εκεί έριξε τις μπηχτές του. Με λίγα λόγια, μας ξεφτίλισε, θεωρώντας μας άξιους, μόνο για τα μπάζα. Καταπιάστηκε δε, με πάρα πολλά θέματα, που αφορούν την παράφρονη κοινωνία μας. Θα σου αναφέρω μερικά, για να καταλάβεις τί είδε αυτός ο Γάλλος, στις λίγες μέρες, που βρέθηκε εδώ, και που δυστυχώς εμείς, είτε δε θέλουμε να τα βλέπουμε είτε κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν τους δίνουμε σημασία. Αναφέρθηκε στα αδέσποτα κατοικίδια, στις δεκάδες εγκαταλελειμμένα κουφάρια και στις ακαθαρσίες αυτών των κατοικιδίων, που παρατηρούσε στις καθημερινές του διαδρομές, στα σκουπίδια μας, που είναι απλωμένα σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, στους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών, που αντί να περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά, είναι γεμάτοι με σκουπίδια, στους ίδιους κάδους, που δεν πλησιάζονται από τη δυσοσμία και δεν πλένονται καθόλου (κάτι ανάλογο, το παρατήρησε και σε ένα ταξίδι του, που έκανε κάποτε στο Αλγέρι), στην υπερβολική ταχύτητα των οχημάτων εντός της πόλης των Αθηνών, στις παράνομες προσπεράσεις, στα πολλαπλά αμάξια, που κυκλοφορούν δίχως πινακίδες, στα παράνομα παρκαρισμένα αμάξια πάνω στα πεζοδρόμια, στις σπασμένες μπάρες προστασίας των δρόμων και των αυτοκινητοδρόμων, στις αμέτρητες παραβιάσεις των σηματοδοτών, στην άσχημη συμπεριφορά των οδηγών, αλλά και των πεζών, στην έλλειψη σεβασμού στους ανάπηρους αλλά και στους μαθητές, στους βιαστικούς, που σπρώχνουν για να προσπεράσουν τα πλήθη, στις απρεπείς χειρονομίες των πολιτών μας (ανδρών και γυναικών), στους πολίτες που τρώνε περπατώντας ή στους άλλους, που ουρούν στις γωνίες των πεζοδρομίων δίχως να αισθάνονται ντροπή και ενόχληση, αδιαφορώντας αν τους βλέπουν ή όχι και σε άλλα πολλά παράξενα, που δεν μπορώ να σου μεταφέρω. Και αυτές τις παρατηρήσεις του, τις έκανε σε εμένα, λες και ήμουν εγώ ο υπεύθυνος παραπόνων της Ελλάδας. Το χειρότερο δε, ήταν όταν τελείωσε τις αναφορές του σχετικά με τις παρατηρήσεις του και μου είπε τα εξής σκληρά λόγια. Ιωάννα, σου τα μεταφέρω στη γαλλική γλώσσα, όπως τα άκουσαν τα αυτιά μου, γιατί ομολογουμένως, δεν τολμώ να τα μεταφράσω, διότι αισθάνομαι μια ιδιαίτερη ντροπή. Κάτι ανάλογο είχα ακούσει κάποτε, και από έναν άλλο ξένο επισκέπτη. Ιωάννα, μου είπε λοιπόν κατά λέξη: «Mon cher Jean, ton pays, ton beau pays la Grèce n'est rien qu'une belle fée criblée de merde.» Όταν τον άκουσα, πραγματικά πάγωσα. Δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Άδικα ως φαίνεται πήγαν τα τόσο ωραία γεύματα, που του πρόσφερα στις ωραίες μας παραλιακές ταβέρνες. Όλα αυτά δεν ωφέλησαν σε τίποτα. Ο Γάλλος μου, μάλλον, δε μάσαγε ψόφιο, Ιωάννα μου!! Όσο και να ήθελε να θυμάται τα καλά και τα ωραία,που πέρασε στις παραλίες μας τα βράδια, τα στραβά της πατρίδας μου ήταν αυτά που τον απασχολούσαν. Τώρα δε, κάθε φορά, που με παίρνει τηλέφωνο, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε, με ρωτάει τι κάνουν οι Έλληνες και αν βελτιώθηκαν καθόλου, αν συνεχίζουν να βρίζουν και να χειρονομούν, αν επιδιορθώθηκαν οι λακκούβες που βρίσκονται στους δρόμους μπροστά στο σπίτι μου κ.τ.λ., ... Κούνια που τον κούναγε, Ιωάννα μου! Τι να του πω εγώ, ο δύστυχος, ψέμματα;; Ότι όλα στη χώρα μου πάνε μέλι-γάλα και ότι από μηχανής θεός, όλα θεραπεύτηκαν μέσα σε τρία χρόνια;  Αφού τα πράγματα χειροτέρεψαν! Κι αυτός ο φίλος μου, σ' αυτά τα τρία χρόνια, περίμενε να διορθωθούν όλα τα αδιόρθωτα, που δεν επουλώθηκαν εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια, που βρίσκομαι στην Ελλάδα;;; Και πού νόμιζε ότι βρισκόταν;  Στην Ελβετία; Στο Λουξεμβούργο ή στα Σκανδιναβικές χώρες  του βορά.  Ιωάννα μου, από το 2000, δυστυχώς, κατρακυλάμε, και κατρακυλάμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν έχουμε καθόλου σταματημό και δεν ξέρω πότε θα σταματήσουμε ή και πού θα σπάσουμε τα μούτρα μας!!!

          Για πρώτη φορά έκανα κι εγώ αυτό που κάνουν όλοι οι συμπατριώτες μου, όταν αντιμετωπίζουν μια δικαιολογημένη προσβολή. Έχωσα απλώς το κεφαλάκι μου πολύ βαθιά στην άμμο, δείχνοντας μια αμηχανία, και κατάπια έτσι, αυτό το γαλλικό φαρμακερό ποτήριο με το κώνειο, που μου πρόσφερε ο συνεργάτης μου ο Γάλλος. Ιωάννα, μια και αναφέρθηκα σε αυτόν, το όνομά του το γνωρίζεις.  Αλλά δεν είναι αυτός ο πασίγνωστος Γάλλος επιχειρηματίας, που φαντάζεσαι.  Είναι μια απλή συνωνυμία! Ο δικός μου  δεν παράγει αρώματα για να καλύπτει τις δυσοσμίες. Αντιθέτως, παράγει μόνο πικρά λόγια  και φαρμάκι, που δεν αρέσουν σε πολλούς συμπατριώτες μου και ξεδιπλώνει όλα τα κακώς δρώμενά μας!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Δεν λένε να το καταλάβουνε


             «Μαζεύετε τις ακαθαρσίες των σκύλων σας. Μη λερώνετε τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα πάρκα και κυρίως, μην αυξάνετε το μίσος των πολιτών εναντίον των ζώων.» Αυτά, τους τα έχουνε πει χιλιάδες φορές και δε λένε να το καταλάβουν επιτέλους!! Όχι τα ζώα βεβαίως, τα άλλα ζώα! Εννοώ τα ανθρώπινα. Τα κατοικίδια, τα κακομοίρικα, όλα αυτά, τα έχουν από καιρό κατανοήσει!! Τα τελευταία χρόνια Ιωάννα, συναντάμε περιπτώσεις κατοικίδιων, που υποφέρουν από εμβολή εντέρων και που οφείλεται σε υπερβολική συγκράτηση και σε υπερβολικό σφίξιμο!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Η κουφή ληστεία


        Προχτές ληστέψανε μια μικρή τράπεζα. Λένε πως οι ληστές δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου και άρπαξαν ό,τι βρήκαν μέσα στα ταμεία. Η αστυνομία άργησε πάρα πολύ για να φτάσει στον τόπο του εγκλήματος και έτσι οι δράστες διέφυγαν ανενόχλητοι!!! Ιωάννα, ξέρεις, που στεγάζεται το πιο κοντινό αστυνομικό τμήμα της περιοχής αυτής;; Πίσω από το κτίριο της τράπεζας! Ακριβώς, πίσω από το κτίριο της τράπεζας, Ιωάννα!!! Και στα πενήντα περίπου μέτρα!!! Αυτό κι αν ήταν κουφό!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Τα σκουπίδια


           Στην Αθήνα, όποια γωνιά και να επισκεφτείς, συναντάς μόνο σκουπίδια!! Σκουπίδια δω, σκουπίδια κει, σκουπίδια στις στάσεις των λεωφορείων, σκουπίδια στα φανάρια, έξω από τους κάδους απορριμμάτων κι ας είναι άδειοι αυτοί, σκουπίδια στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα πάρκα, στο δάσος και στις παραλίες ... Προς το παρόν, μόνο οι εκκλησίες παραμένουν ακόμα καθαρές. Όμως, εδώ που τα λέμε Ιωάννα, υπάρχουν και άλλου είδους σκουπίδια, που δεν καταλογίζονται στον υλικό κόσμο! Είναι τα γνωστά ζωντανά σκουπίδια και δεν εννοώ τα τρωκτικά, όπως τα ποντίκια και τους αρουραίους, αλλά τα ανθρώπινα!!! Αυτά κι αν είναι βρώμικα!!! Τέτοιου είδους σκουπίδια, λίγο-πολύ τα συναντάμε σε όλη την επικράτεια. Ιωάννα, αυτά τα σκουπίδια να σε τρομάζουν, διότι μολύνουν ολόκληρο το έθνος μας!! Περπατάνε παντού και ασυλλόγιστα πάνω σε πτώματα. Είναι αυτά, που συναντάμε καθημερινά σε όλα τα δημόσια και κοινά επαγγέλματα και τελευταία στη λόγια διανόηση. Εκεί κι αν είναι φαρμακερά!! Παράγουν μόνο αχαριστία και άφθονο φαρμάκι!! Ιωάννα, ο Θεός να μας φυλάει από αυτά τα σκουπίδια, κυρίως από τα τελευταία!!! Της διανόησης εννοώ...


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Ευτυχώς Ιωάννα


        Κάψαμε σχεδόν όλα τα δάση μας. Σε λίγο θα καούν και αυτά τα λίγα που μένουν και θα ησυχάσουμε επιτέλους!! Και ευτυχώς Ιωάννα! Διότι με τη μείωση αυτής της έκτασης των δασών ίσως και να μειωθεί ο αριθμός των εμπρηστών. Αλλιώς Ιωάννα μου, πίστεψέ με, θα μας πάρει η κατρακύλα και δεν θα υπάρχει ποτέ περίπτωση οι κύριοι αυτοί να εξουδετερωθούν!!Homoerectus ad portas


Της φυλής τ' αγκάθια


Στο απλόχωρο κρογιάλι

μια παράξενη γαλήνη,

δυο παρέες ζερβόδεξα

καταγής στην αδειοσύνη.


Δύο ζεύγη ήσυχα,

Βαλκάνιων κι Ευρωπαίων,

εργάτες και ταξιδευτές

μιας ράτσας γεραλέων.


Και μια φύση πεντακάθαρη,

λες κι αγγέλοι τη φροντίζουν

και μια θάλασσα κρυστάλλινη

με τα βύθια ν' αναβλύζουν.


Και στο φέγγος τ' ουρανού

μεγαλόπρεπα πετούν οι γλάροι,

τερετίζει κι ο τζίτζικας

σ' ένα ολόχλωρο κλωνάρι.


Κι ένας γήλιος καυτερός

πάνω μας να γέρνει.

Κι ο άνεμος γλαυκός

τίνος μήνυμα να φέρνει;


Και καθίσαμε κι εμείς

κάτω από τα σχοίνα,

μακριά απ' τους ταξιδευτές

κι απ' του γήλιου την αχτίνα.


Κι όπως ήμασταν εκεί

κι αγναντεύαμε τη φύση,

πλάκωσε κι η ταραχή

και μας χάλασε τη ζήση.


Ηρθ' η Ελλάδα της βρισιάς,

ήρθ' η γέννα η καθαρή,

που πλακώνει σα βραχνάς

και γκρεμίζει ό,τι βρει.


Ηρθ' η φυλή, η χριστιανή,

π' όλο πίστη μολογάει

αλλά Χριστούς και Παναγιές

στα δόντια της κρατάει.


Ηρθ' η ράτσα, η έξυπνη,

που ποθεί μόνο το χρήμα,

να θερίσει την ακρογιαλιά,

να τα κάνει όλα θρύμμα.


Κι όταν έφτασε το τσούρουμο,

ω, Χριστέ ανατριχίλα!

Όλη η πλάση γιόμισε

μια βαθειά πικρίλα!


Και σε λίγο πλάκωσαν

από πέρα έως πέρα,

σαρδελόκουτα και πλαστικά

στην πανέμορφή μας στέρα.


Κι ο γήλιος λιγοθύμησε,

μαύρισε το μεσημέρι,

πλάκωσαν κι οι βρισιές,

πλάκωσε και τ' αγριοκαίρι.


Πήρανε το δρόμο τους

οι ταξιδευτές μας τρομοκρατημένοι,

μην τύχει και τους βρει

μια αδέσποτη κι ευλογημένη.


Φοβηθήκανε κι οι υπόλοιποι

και το βάλανε στα πόδια,

προσπερνώντας ευτυχώς

τα κακόγουστα εμπόδια.


Γοργοφύγαμε κι εμείς

μακριά από τ' αγρίμια,

που ξερνάν' από τα σπλάχνα τους

την ασέβεια, την ασκήμια.


Πάει τ' απλόχωρο κρογιάλι, πάει

στο μεθύσι και στο νταγιλίκι

και το κάνανε οι κόλακες,

τουρκογύφτικο τσιφλίκι.


Κι όταν έπεσε το σούρουπο,

έπεσε κι ένα ξύλο,

βάλανε και στις πλαγιές φωτιά

και τις κάψανε με ζήλο.


Και γελούσανε οι βάρβαροι

και φρενιάζαν μες στη φρίκη,

λες κι είχανε χαρές

σαν τη μάγισσα την Κίρκη.


Στο μουντό αχνοσκοτάδι

γλυκοπρόβαλε η μέρα

και ξεμύτιζε μες στο ντουμάνι

η πανέμορφη πυρπολημένη στέρα.


Στο κρογιάλι αντιλαλούσε

του γκιονιού ο στεναγμός,

λες και ήτανε παράπονο,

λες και ήταν λογισμός.Ιωάννης Μποζίκης

Στων Παθών τη Λύσσα

Αθήνα - 2007

ISBN:978-960-930193-0Ο Θεός να μας φυλάει


           Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την κατασκευή ειδικών φυλακών για κληρικούς. Ιωάννα, λες η Ιερά Σύνοδος να έχει τόσους πολλούς για τα σίδερα και τα μπουντρούμια και χρειάζεται αυτές τις ειδικές φυλακές; Αν όλα είναι όπως τα λέει η Ιερά Σύνοδος τότε ο Θεός να μας φυλάει από τους εγκληματίες, κλέφτες, λωποδύτες και τώρα Δανούς Κληρικούς μεταλαβή φέροντες. Αυτά τα σύντομα για σήμερα Ιωάννα! Τα ξαναλέμε και πάλι την άλλη εβδομάδα!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9

Το οικογενειακό αφορολόγητο


               Όσοι έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά για τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, εκεί όπου το κράτος αδυνατεί να προσφέρει την στοιχειώδη παιδεία, σε φροντιστήρια για την προετοιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, σε ενοίκια σπιτιών εκτός Αθήνας για να τα σπουδάσουν, σε έκτακτες πληρωμές μηχανικών, δικηγόρων αλλά και γιατρών, σε βενζίνες, πετρέλαιο θέρμανσης και εισιτήρια μεταφορών δεν δικαιούνται αλλά και δεν αξίζουν απαλλαγής φόρου. Την αξίζουν όμως όσοι επιτήδειοι έχουν καταφέρει να δαπανήσουν σε μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, μπυραρίες, οβελιστήρια, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, μπουζουξίδικα, σκυλάδικα, ντισκοτέκ, αίθουσες ριάλιτι, σχολές πολεμικών τεχνών και παρόμοιων ακραίου γούστου αθλημάτων, στριπτιζάδικα, εξειδικευμένα κομμωτήρια, παραψυχολόγους, μέντιουμ και αστρολόγους, σε ινστιτούτα ομορφιάς, αδυνατίσματος και καλλωπίσματος, σε μασέρ, και σε πάσαν μασκαράδες της σειράς αυτής. Σπεύδε λοιπόν αγάπη μου στους ειδικούς μασέρ, στα σκυλάδικα, στα στριπτιζάδικα και σε όλους αυτούς τους παραπάνω αναφερόμενους κλάδους αναψυχής και διασκέδασης. Ξοδέψου εθνικά, ψυχή τε και σώματι αλλά και στόματι μέρα-νύχτα και κάθε ώρα! Καλλωπίσου, κουνήσου, στροβιλίσου, μασκαρέψου, φάε, πιες, ανέβα στα τραπέζια, σκάσε, χόρεψε και γδύσου, κι έπειτα μπες στο χώμα, χάσου κι εξαφανίσου! Να 'σαι όμως σίγουρη ότι μ' όλα αυτά τα έξοδα θα πλησιάσεις το ανώτατο «όργιο» του οικογενειακού αφορολόγητου, που αρμόζει στην ταλαίπωρη ζωή σου. Και για τις τεχνικές λεπτομέρειες, τις αποδείξεις σου, θα τις παραδώσεις σε κλειστό φάκελο με αναλυτική αναγραφή του συνολικού αριθμού των αποδείξεων αλλά και της συνολικής αξίας τους και στο πίσω μέρος μην ξεχάσεις προς θεού και τη συνήθη υπογραφή σου!! Κι αν οι αποδείξεις σου έχουν αλλοιωθεί και δεν είναι ευανάγνωστες, τρέξε, σπεύσε πάλι στα σκυλάδικα και στους μασέρ να δικαιολογήσεις, για μία ύστατη φορά ακόμα την αφορολόγητη απαλλαγή σου.Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

« Ιωάννα η τρέλλα μας δεν θέλει να κοπάσει »

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9

 
Εδώ θα κάνω σπατάλη


         Ιωάννα, προχθές μειώθηκαν οι τιμές των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Τι ευτυχία, να ακούς μέσα στις τόσες και τόσες αυξήσεις, να μειώνονται και οι τιμές κάποιων αγαθών! Και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε αρκετές δόσεις εφέτος για να αντεπεξέλθουμε στο νέο κύμα κρουσμάτων. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι τιμές και οι αξίες μας. Τελειωμένοι είμαστε Ιωάννα κι ας κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε. Πιάσαμε πάτο! Ίσως και να τον τρυπήσαμε και δύσκολα θα ανακάμψουμε! Θα μας ακολουθήσουν παρέα οι ατελείωτοι βαρείς χειμώνες των αυξήσεων, της φτώχειας, της πείνας και των επαναστάσεων. Εγώ, τουλάχιστον φρόντισα να έχω αρκετά κουτιά αντικαταθλιπτικών, ίσα-ίσα όσα μου χρειάζονται για να αντέξω την πρώτη δεκαετία. Ίσως εδώ, σ' αυτό το σημείο, να έκανα την πιο σωστή μου επένδυση. Ο Θεός να μ' έχει γερό και δυνατό και ας είμαι εξαρτημένος από τα πάμφθηνα αυτά φάρμακα, που μου προσφέρει το γενναιόδωρό μου κράτος. Εδώ, σε ό,τι αφορά την χρήση τους, δεν κάνω καθόλου περικοπές, όπως με συμβουλεύει το νοικοκυρεμένο κράτος μου! Θα κάνω μόνο σπατάλη!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

« Ιωάννα η τρέλλα μας δεν θέλει να κοπάσει »

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Στην Ελλάδα από τότε που έγινα επιτηδευματίας

κοιμάμαι σαν ανήσυχο μωρό...

Δηλαδή ξυπνώ κάθε δυο τα βράδια,

αγωνιούμε και συνέχεια κλαίω...Σχετικά με την υγιεινή


        Ιωάννα, η Νομαρχία των Αθηνών, κάθε φορά, εν όψει των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, «εντατικοποιεί», πρόσεξε τη λέξη αυτή, «εντατικοποιεί» τους ελέγχους σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και τη γενικότερη προστασία των καταναλωτών. Και αυτό το κάνει μόνο, εν όψει των εορτών!! Εν όψει των υπόλοιπων ημερών του έτους ξέρεις τι κάνει, Ιωάννα, η καλή μας η Νομαρχία;; Αδρανοποιείται !!! Προτιμώ αυτήν την λέξη για να μην πω την άλλη άσχημη, που της αρμόζει και χαλάσω κι εγώ τους τρόπους μου!! Πολύ απλά, αδρανοποιείται. Κι αυτό, εν όψει των υπόλοιπων εργάσιμων ημερών!! Χρυσή μου, δουλεύει εντατικά μόνο ελάχιστες ημέρες το χρόνο!! Πάσχα και Χριστούγεννα!! Αχ! Πόσο θα το 'θελα κι εγώ Ιωάννα!! Βλέπεις, δυστυχώς, εγώ δεν είμαι νομαρχιακός υπάλληλος. Πολύ απλά, είμαι ένας επιχειρηματίας και εάν χρειαστεί, δουλεύω και τις 365 ημέρες του χρόνου!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Έβαλα μυαλό επιτέλους


           Ιωάννα, στο παρελθόν πολλά μου έλεγε η γυναίκα μου, αλλά εγώ δεν την πίστευα. Συγκεκριμένα, κάποτε μου είπε τα εξής: «Γιάννη, εσύ δε γεννήθηκες σ' αυτά τα μέρη και δεν τους γνωρίζεις καλά τους Έλληνες. Τυχαία, δεν σε πλησιάζουν. Όλο και κάτι περιμένουν από σένα κι αν δεν τους δώσεις αυτό που ζητάνε, ίσως και να σου κάνουν και κακό. Δεν το έχουν για τίποτα!! Μην προσπαθείς να τους βοηθήσεις, θα στο πληρώσουν με τη μεγαλύτερη αχαριστία. Ειδικά στους Έλληνες, η αχαριστία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στο πετσί τους. Εξάλλου, είναι και αδελφοκτόνος λαός. Επί τέσσερα χρόνια, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μπήκανε σε μια ελεεινή περιπέτεια, που εγώ την ονομάζω «Εμφύλιο ξεκαθαρισμό». Τα υπολείμματα αυτής της νοοτροπίας τα κουβαλάνε μέχρι και σήμερα στις καθημερινές τους συναλλαγές. Φανατίζονται εύκολα, και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το μόνο που θα κάνεις, είναι ότι θα φθείρεις την υγεία σου!!» Αυτά μου έλεγε η γυναικούλα μου από το 1988 και βάλε. Τόσα χρόνια Ιωάννα, δεν την άκουσα, ελπίζοντας στο δικό μου όραμα!! Τώρα όμως, στα πενήντα τέσσερά μου χρόνια ακριβώς, επιτέλους έβαλα μυαλό. Από μηχανής θεός, έπαψα ν' ασχολούμαι μαζί τους. Τώρα, ασχολούμαι μόνο με την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, με το παιδί μου, τη δουλειά μου, την ποίησή μου και τον εαυτό μου βεβαίως. Μη νομίζεις ότι έγινα έτσι, τυχαία, «εαυτούλης». Οι καταστάσεις με φέρανε σ' αυτό το σημείο. Παρόλα αυτά, εκτιμώ ακόμα πολλά  άτομα, αξιόλογα και με ήθος. Βλέπεις, δεν τους απορρίπτω όλους, Σε γενικές γραμμές, χρυσή μου Ιωάννα, «Έβαλα μυαλό».


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Ξέρεις τι ακόμα χρειάζεται ο τόπος μας...


        Αγαπητή μου φίλη, ξέρεις τι ακόμα χρειάζεται αυτός ο μαρτυρικός τόπος. Ένα επιπλέον καινούργιο και νεοσύστατο υπουργείο. Το Υπουργείο Κοινωνικού Εκπολιτισμού και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (το Υ.Κ.Ε.Κ.Δ) για την de profundis (εκ βαθέων) εκπαίδευση και βελτίωση των αμέτρητων διεφθαρμένων και απολίτιστων πάσης Ελλάδος... Ναι μίζερη μου Ιωάννα, ένα νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικού Εκπολιτισμού και Καταπολέμησης της Διαφθοράς για να σωθούμε επιτέλους, από αυτά τα τρωκτικά, που μολύνουνε την πατρίδα μας...Συμπατριώτες μας τελικά


              Έλληνες τελικά και οι δυο διαρρήκτες και δεν είναι και οι μόνοι. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν τρία ακόμα μέλη της σπείρας αυτής, επίσης έλληνες. Ναι, μην ξαφνιάζεσαι χρυσή μου Ιωάννα, αυτοί δεν ήσαν αλβανοί πλιατσικάδες που νομίζεις μήτε και γεωργιανοί, ρωσοπόντιοι, κούρδοι, ιρακινοί και πακιστανοί ήσαν απλοί έ λ λ η ν ε ς... Έλληνες με Ε κεφάλαιο... Συμπατριώτες μας που έχουν το γονίδιο της κλοπής στο αίμα τους από αρχαιοτάτων χρόνων. Άνθρωποι με της ίδιες πεποιθήσεις του δικού μας Θεού Ερμή, που είχε ρημάξει κυριολεκτικά τους συν-θεούς του. Άνθρωποι τρωκτικά, που υπερηφανεύονται ακόμα και τώρα για τα κατορθώματα αυτού του θεού Ερμή, όπως την κλοπή των πενήντα βοδιών, την αρπαγή της φλογέρας και των τόξων του Απόλλωνα, την αρπαγή της τρίαινας του Ποσειδώνα, της τσιμπίδας του Ηφαίστου, του ξίφους του Άρη, του κεστού της Αφροδίτης μέχρι και του σκήπτρου του Δία. Ανυποψίαστοι έλληνες, που ρήμαξαν και ακόμα ρημάζουν τα σπίτιά μας με τις διαρρήξεις τους σε καθημερινή βάση όπως ρήμαξαν και έγδυσαν και κατά το μακρύτερο παρελθόν οι πρόγονοι συντεχνίτες τους, τον οίκο του Δία. Τρωκτικά ασυγκίνητα, αρχηκλεφταράδες, που ευτυχώς δραστηριοποιούνται εδώ, στην Ελλαδίτσα μας προς το παρών και μας ξεφτιλίζουν μόνο σε εθνικό επίπεδο και δεν μπερδεύονται με τους άλλους μπουκαδόρους του κρατικού τρωκτικού λειτουργήματος, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με άλλες σοβαρότερης μορφής παράνομες πράξεις υπεξαιρέσεων και σπατάλης του δημόσιου χρήματος ξεφτιλίζοντάς μας σε ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο...


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

« Ιωάννα η τρέλλα μας δεν θέλει να κοπάσει »

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9Η γλωσσολόγος


              Με αυτή την μέθοδο Ιωάννα θα μιλάς μια ξένη γλώσσα μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Με την άλλη την αυτόματη μέθοδο θα γίνεις γλωσσολόγος ή πολύγλωσσολόγος Mezofanti. Σε σύντομο διάστημα θα απομνημονεύσεις το λεξιλόγιο, που συνδέετε με μαθήματα γλώσσας ενός έτους. Σε τέσσερις εβδομάδες θα εκπλήξεις συγγενείς, φίλους και συναδέλφους. Ακόμα κι αν όλοι που πιστεύουν ότι δεν κατέχεις την ικανότητα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, κανείς δεν θα πιστέψει ότι τα κατάφερες σε λιγότερο από τριάντα ήμερες και έτσι μετά από ένα μήνα θα γνωρίζεις αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, κινέζικα αλλά και τουρκικά που τόσο μισείς ή την οποιαδήποτε άλλη γλωσσά τόσο καλά σαν να έκανες μακροχρόνια μαθήματα. Κάνοντας λοιπόν ένα μόνο κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο θα γίνεις άλλος άνθρωπος. Και μια και μιλάμε για κλικ και διαφημίσεις δες και τα άλλα τέσσερα βήματα για να κάνεις το κραγιόν σου να διαρκέσει όλη μέρα και έτσι δες θα χρειαστείς να το έχεις συνέχεια μαζί σου και θα μπορείς επιτέλους να αφοσιωθείς καλύτερα στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Εάν θέλεις να μάθεις και για τα τραγούδια που ακούγονται και διαφημίζονται περισσότερο όπως διεξήχθη βάσει ερευνάς από το ψυχικά διαταραγμένο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κάνε αλλά δυο απλά κλικ για να τα ακούσεις και να νιώσεις λίγο καλύτερα. Ελπίζω να σ' αρέσουν και να νιώσεις πιο dark και να τα κατατάξεις ανάμεσα στα αγαπημένα σου. Και σχετικά με την σαραντάχρονη Ιταλίδα φίλη σου, μαθέ ότι έγινε ο γάμος της σε μια πανέμορφη τελετή η οποία της κόστισε δέκα χιλιάδες ευρώ και τελικά κατάφερε να παντρευτεί τον ίδιο τον εαυτό της όπως εξάλλου το επιθυμούσε η ίδια. Συνηθισμένες καταστάσεις μικρή μου Ιωάννα στη dark και μικρή εποχή της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζούμε.


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

« Ιωάννα η τρέλλα μας δεν θέλει να κοπάσει »

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Ο αξιοσέβαστος ιερέας


Ιωάννα, ένας αξιοσέβαστος ιερέας των νοτίων προαστίων (και παραμένω εδώ για να μην αναφερθώ στο όνομά του μια και δεν είναι ανάγκη, αφού δεν έχω σκοπό να στοχεύσω τον ίδιο), μεταξύ άλλων, μεταφέροντας ένα μήνυμα των προϊσταμένων του είπε ότι: «Αν ένα χορταράκι το βγάζεις με το χέρι, ένα δέντρο χρειάζονται πολλοί για να το ξεριζώσουν.» Αυτά ήταν τα πολύ σοφά λόγια του για να μας καταδείξει ότι η κοινή προσπάθεια είναι αυτή, που μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα σε μία κοινωνία. Εγώ, δεν αντιλέγω σε αυτά, που είπε ο πατέρας, αλλά τί να κάνω Ιωάννα, ανήσυχος όπως είμαι έχω κι εγώ τη δική μου άποψη για την «κοινή προσπάθεια», που ίσως να με φέρνει σε αντίθεση με όλα αυτά, που ξεστόμισε ο καλός μας ιερέας. Του υπενθυμίζω λοιπόν, ότι πολλά χέρια επίσης χρειάζονται για να καταστραφεί μία περιοχή. Είναι φορές, που η κοινή προσπάθεια δυστυχώς φέρνει τα πάνω-κάτω και τις μεγάλες καταστροφές. Ένα δέντρο τεράστιο ξεριζώνεται όταν συναινούν αρκετοί φορείς και άνθρωποι. Τουναντίον, ένα χέρι, όποια ζημιά κι αν κάνει, μικρή πάντως θα είναι. Ίσα-ίσα, θα μπορεί να βγάλει μερικά χόρτα ή και κάποια μικρά δενδρύλλια. Και κλείνω κι εγώ, όπως αυτός, Ιωάννα, με το στίγμα όμως της λογικής και όχι του αγώνα, λέγοντας αυτά τα δικά μου σοφά λόγια: «Ένα χέρι ζημιογόνο, πολλών αιρετότερο».Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9

Προσευχή


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού,

εις το όνομα των ΗΠΑ, του δολαρίου

και της αγίας «νέας τάξης»

και με τον πενταπλό νεοταξικό ασπασμό!

Αμήν, αμήν και πάλι αμήν

και ο Γεώργιος «ο Νεώτερος» βοηθός.


Ταρτούφος κι ο Μπους


         «Δεν διοργάνωσα την εισβολή στο Ιράκ, εγώ...! Παραπλανήθηκα από την CIA και το FBI...! Το State Department δεν εκτίμησε σωστά τη στρατιωτική δύναμη του Ιράκ...! Με παραπλάνησαν οι μυστικές υπηρεσίες...! Άλλα μου λέγανε και άλλα πράττανε...! Δεν φταίω εγώ ... φταίει το Κογκρέσο, που δεν ενέκρινε τα κονδύλια για το Ιράκ και το Αφγανιστάν...! Δε φταίω εγώ ... φταίει η αντιπολίτευση...! Φταίει το δημοκρατικό κόμμα...! Φταίνε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ...! Φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση...! Φταίνε οι Πέρσες, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Κινέζοι, οι Εβραίοι, οι  Ταλιμπάν, η Αλ- Κάιντα και η Αλ- δεν ξέρω πια...!» Συνηθισμένες αρλούμπες, Ιωάννα μου...! Κοινός ταρτούφος κι ο Μπους!!! Μήπως παρεμπιπτόντως φταις κι εσύ κοπέλα μου, και δεν το γνωρίζαμε καθόλου;; Ή μήπως φταίνε τα αντιαμερικανικά σου ποιήματα; Συνηθισμένος κοινός θεατρίνος, ο κύριος Μπους! Δε φταίει αυτός, μάλλον φταίνε οι άλλοι!! Ίσως να φταίει κι ο δημοσιογράφος, που του πέταξε αιφνιδιαστικά εκείνες τις περίφημες αποχαιρετιστήριες αρβύλες!!! Ανάρπαστες οι αρβύλες, τώρα! Περιζήτητος εργένης κι ο δημοσιογράφος σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α...! Αλλά και Γεώργιος με θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά, ο κύριος Μπους, Φαρισαίος, αλλοπρόσαλλος, που δεν αποδέχεται τα σφάλματά του, πανάκριβή μου Ιωάννα!!!Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα, λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει

Αθήνα - 2009

ISBN : 978-960-92611-5-9


Οι πέντε σοφοί του σύγχρονου κόσμου


Μπάιντεν, Τραμπ κι Ομπάμα

κι οι τρεις είναι ένα θείο θαύμα.

Κι αν προσθέσω σε αυτούς

και τον Κλίντον και τον Μπους,

θα εμπλουτίσω την ομάδα

μ' άλλους δυο εξαίσιους σοφούς.Ιωάννα, φοβάμαι ...


        Φοβάμαι τους επαγγελόμενους τη σωτηρία αυτής της γης, διότι ποτέ σωτηρία δεν είδαμε παρά μόνο σκόρπια λόγια, που εξανεμίστηκαν στο βρόντο!

        Φοβάμαι τους εκατό, τους διακόσιους ή τους εξακόσιους εξήντα έξι λαίμαργους, που προσπαθούν με δόντια και με νύχια, να αρπάξουν τ' αγαθά αυτής της γης, αλλά και τους υπόλοιπους, τους απαθείς, που αφήνονται στην τύχη των γεγραμμένων!

       Φοβάμαι τους δειλούς και μικρόψυχους ειρηνιστές, που έχουν τα μάτια τους κλειστά, τ' αφτιά τους βουλωμένα και δεν τολμούν να στυλώσουν τα αναστήματά τους σ' αυτά τα τέρατα, που πυρπολούν εκατομμύρια αθώους!

        Φοβάμαι το σκοτάδι Ιωάννα, αλλά πιότερο, το σκοτάδι, που έχουν όλα αυτά τα τέρατα της γης μες στις εωσφορικές ψυχές τους, διότι, αυτό ακριβώς το σκοτάδι, δυστυχώς, θα καταφέρει να σκεπάσει τον ήλιο, που παλεύει μόνος κι ασυμβίβαστος, για λίγο φως πάνω σ' αυτόν τον έρημο πλανήτη!

        Φοβάμαι τους πονηρούς κι ανέντιμους τεχνοκράτες, αλλά και τους σοφούς μ' αγνές ψυχές, που εν γνώσει τους, ψεύτες, θηρία, τέρατα, στα ύψη ανεβάζουν!

         Φοβάμαι όλους τους ύπουλους αυτής της γης, που γλείφοντας, έρποντας ανέντιμα και καιροσκοπικά, πάνω στις πλάτες μας, αυξάνουν και ψηλώνουν!

        Φοβάμαι τους δήθεν ασυμβίβαστους, που στο τέλος της πορείας τους, ασυλλόγιστα, ανταλλάζουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας, με της ντροπής το χρήμα!

        Φοβάμαι τους διστακτικούς, που με την αμφιβολία τους, πολλές φορές μας δηλητηριάζουν και μας κάνουνε πάντα, να χάνουμε τις ευκαιρίες και τις γενναίες αποφάσεις, που ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουμε!

         Φοβάμαι τους αμαθείς, που δεν ξέρουν απολύτως τίποτα, αλλά κυρίως, τους ημιμαθείς, που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα κι ό,τι δεν ξέρουν, τους φαίνεται περιττό ή λανθασμένο!

        Φοβάμαι αυτούς, που επιλέγουν τις ακρότητες ως υγιή λογική και δυστυχώς οδηγούνται στην άκρα αδικία και στην πλάνη!

        Φοβάμαι το αισχρό κέρδος, διότι αυτό κρατάει την ψυχή μας αισχρή, μας κάνει αδιάφορους, κακούς, εγωκεντρικούς και στο τέλος, μας τρώει και το κεφάλι!

       Φοβάμαι τους αισιόδοξους, που θέλουν να βλέπουν μόνο την καλή όψη κάθε γεγονότος και να λένε πώς όλα πάνε καλά, ενώ, όλα πάνε παντελώς άσχημα!

      Φοβάμαι τους άθεους, όχι αυτούς, που έχουν λόγους να μην θέλουν την ύπαρξη του Θεού, αλλά αυτούς, που δεν έχουν λόγους, διότι είναι οι μεγαλύτεροι ανόητοι και οι πιο ανυπόφοροι παράφρονες του ανθρώπινου είδους!

      Φοβάμαι τους φτωχούς, τους αδύνατους, που θεωρούνται τ' ασθενή πλάσματα, γιατί έχουνε δίπλα τους έναν ισχυρό εχθρό. Όμως, όταν ανακαλύπτουν και αυτοί πώς να εκμεταλλεύονται σωστά τις αδυναμίες τους, γίνονται ισχυροί και έτσι παύουν να είναι με το μέρος των φτωχών και των αδυνάτων!

       Φοβάμαι την αδικία, κυρίως όταν γίνεται εν ονόματι του νόμου. Τη θεωρώ ανυπόφορη, διότι επιβάλλει το γράμμα του νόμου έναντίον του ουσιαστικού δικαίου!

       Φοβάμαι τους συμπατριώτες μας, που είναι έτοιμοι να άλληλοσπαραχτούν με το ίδιο πάθος, με την ίδια κακόβουλη μανία, για να επαναφέρουν και πάλι τις θλιβερές εκείνες ημέρες της αδελφοκτονίας!!

       Φοβάμαι το νέο μεσαίωνα, Ιωάννα, που έρχεται ολοταχώς, για να εδραιωθεί στην Ευρώπη και να καταδιώξει και πάλι Καθαρούς και Αλβιγήνους!!

     Φοβάμαι τα νέα ιεροεξεταστικά δικαστήρια των νεότερων Θωμά Τουρκοεμάδα, Κόνραδ φον Μαρβούργ, Μαρίας της καθολικής της αιμόσταγης, που θα στηθούν και πάλι για να δικάσουν δίχως τυπικές και ουσιαστικές εγγυήσεις, αμείλικτα, αμερόληπτα, βίαια, βασανιστικά, εκατομμύρια αλλόδοξους ανθρώπους!!

        Φοβάμαι τον Άγιο Εσφιγμένο τον ιερομόναχο του Άθω, αλλά και όλη την ακολουθία του, που αγωνιούν όλοι τους επίμονα για την σωτηρία της αθανάτου ψυχής μου και με καλούν εδώ και χρόνια, να αποσύρω από την κυκλοφορία το πρώτο μου ποιητικό πόνημα και να κυκλοφορήσω ένα φυλλάδιο, στο οποίο θα ομολογώ το σύμβολο της Αμωμήτου Ορθοδόξου ημών Πίστεως, για να μην συμπεριληφθώ κι εγώ στα αναθέματα των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και βρεθώ εκτός Εκκλησίας και Σωτηρίας!!

       Φοβάμαι την ποίησή μας, Ιωάννα, που τρεκλίζει και είναι έτοιμη να πέσει και δεν έχει, δυστυχώς, τίποτα να δώσει στην ανθρωπότητα, παρά μόνο, ονειρική πλάνη, μικρόψυχη και ύπουλη μέθη, σκοτεινή και μολυσμένη εγωπάθεια!!

         Φοβάμαι και την μεγάλη μας αγάπη, που δυστυχώς στις ημέρες μας έχει καταντήσει το μοναδικό μας καταφύγιο κατά της ματαιότητας, της ανησυχίας και της πλήξης!!

       Ακόμα δε, φοβάμαι τους φίλους μου, εσένα Ιωάννα, όπως κι εμένα τον ίδιο, αλλά και όλους τους φοβισμένους, διότι, ναι μεν, μπορεί να σε αγαπώ και να με αγαπάς και να με εκτιμάς κι εσύ το ίδιο, αλλά επειδή οι καιροί μας είναι δύσκολοι και πονηροί, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι βέβαιο. Πρέπει, ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι κι οι δυο μας, να αλληλοδεχτούμε κάποια μέρα και την ενδεχόμενη μεγάλη μας έχθρα.

       Φοβάμαι Ιωάννα! Φοβάμαι και τρέμω στ' αλήθεια!!!


Ιωάννης Μποζίκης

Ιωάννα λίγη τρέλα δεν μας βλάπτει - 2009